Vlindertuin en paddentuin

We hebben zowel een vlindertuin als een paddentuin binnen de vereniging.

De vlindertuin

Nederland telt 50 soorten dagvlinders, 2000 nachtvlinders en 70 soorten libellen. Zeker 20 soorten dagvlinders zijn op ons complex te zien, niet alleen in de tuinen. Sommige vlinders kiezen juist bermen, oevers en slootkanten uit om daar te vertoeven.
Bij ongeveer 18 graden komen de vlinders in het nieuwe jaar weer tevoorschijn. De vlinderbevolking wisselt nogal per jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Op ons tuinencomplex bevindt zich een grote mooie vlindertuin.

Door niet alleen vlindervriendelijke planten en struiken te planten, maar ook een grote verscheidenheid van andere soorten planten en struiken is de flora en fauna in deze tuin anders dan verder op het complex en op uw eigen tuin.

In de vlindertuin zie je hierdoor niet alleen veel soorten vlinders maar ook veel vogels die de vlindertuin bezoeken. Ook een aantal van deze vogels zie je alleen op de Vlindertuin. Zelfs een egel heeft daar zijn onderkomen gevonden evenals verschillende soorten muizen en amfibieën. En de wezel loopt daar ook vrolijk rond.

Dit alles draagt bij aan een ecologisch evenwicht in ons tuincomplex.

De vlindertuin is voor iedereen toegankelijk, er staan 2 banken en het is er lekker uitrusten en genieten als men druk op zijn tuin bezig is geweest. Je kunt dan zelf constateren, als je daar rustig zit, dat de flora en fauna die je ziet, anders is dan elders op het complex en of in je tuin. Echt de moeite waard om daar even te genieten van de rust en de natuur.

Deze tuin vergt wel veel onderhoud en daarom wil ik een beroep doen op enkele leden. Als je even klaar bent op jouw eigen tuin en je heb nog wat tijd over zouden wij het erg fijn vinden dat er op de vlindertuin een handje geholpen wordt. Onkruid wieden,snoeien,enz. Elke hulp al is het een uurtje is welkom.

De paddentuin

Een aantal jaren geleden hebben wij op ons tuinencomplex een paddentuin aangelegd met een natuurlijk verloop naar de sloot. De opzet van deze tuin is ook voor de amfibieën op het complex een zo natuurgetrouwe mogelijkheid te bieden om zich voort te planten.

Met resultaat: veel padden en groene kikkers, bruine kikkers, kleine watersalamanders  en rivierkreeftjes op het complex. Deze dieren komen u helpen op uw tuin; zij eten veel insecten en slakken op en helpen zo mee om het ecologische evenwicht te bevorderen. Om de paddentuin nog mooier te krijgen en te houden is het hier ook de vraag: Wie helpt er mee om deze tuin er ook uit te laten springen? Ook hier is elk vrij uurtje van u van harte welkom.