De tomaat

Woensdag 13 november 2013.

In het verhaal over de aardappel memoreerde ik al kort over de tomaat. Dit product verdient zeker een eigen verhaal, gezien de belangrijkheid van dit product zeker voor volkstuinders.

De Latijnse naam van de Tomaat is: Solanium Lycopersicum L

De giftige stof is Tomatine, verwant aan de giftige stof in de aardappel. (de verzamelnaam voor dit gif is Solanium). Ook een nachtschadeachtige. Indien de tomaat rijp is, verdwijnt de giftige stof. Het blad en stengel blijven echter giftig.

De tomaat komt ook uit Zuid-Amerika. De Maya’s en Azteken teelden de tomaat al. De tomaat was toen geel van kleur. In 1750 werden ze meegenomen door de Spanjaarden naar Europa, maar er werd toen weinig mee gedaan. Maar de Italianen begonnen het product gelukkig te waarderen. Door de tomaat te kruisen, kreeg ze de rode kleur. Pas in 1850 begon men in de rest van Europa de tomaat te waarderen  als groente of fruit.

In de tomaat zitten weinig calorieën, daarom wordt ze erg gewaardeerd. Echter velen weten niet dat er vele zeer belangrijke voedingsstoffen inzitten. Zoals de vitamines C, B1,B2 en B6. Ook zitten in de tomaat de mineralen kalium, fosfor en magnesium.

Voor ons hoofdzakelijk oude mannen op de tuin zit er nog een belangrijke stof in. Namelijk licopeen. Dit geneest onder andere kanker. Dit is goed tegen prostaatkanker. Het zou vrijkomen bij bewerkte tomaten, dus bij koken, bakken en pureren.

Er zijn vele ziektes in tomaat, vooral doordat het vaak te vochtig is in ons land. De belangrijkste vind ik wel PHYTOPHTHORA. Dit is echt een plaag en komt ook voor bij de aardappel, daarom is het bijna onmogelijk de tomaat buiten te telen. Ook komen er vele beestjes op voor.

De meeste tomatensoorten zijn zaadvast. Dit is belangrijk voor ons als volkstuinder. Dit houdt in dat u heel gemakkelijk zaad zelf kan winnen en overhouden. Zelf teel ik de rode vleestomaat, de ronde tomaat (Moneymaker), de trostomaat (kan iets beter tegen phytophthtora). Ook teel ik de gele (zachtere schil) en de paarse tomaat (meer vruchtvlees en zachte, aparte en knapperige smaak.

Tomaten zaai ik binnen achter glas in maart. Mijn kamer staat er dan helemaal vol mee. Van belang is dat het boven de 20 graden is. Indien ze opkomen na ongeveer 2 weken, verspeen ik ze in de kas. In mijn kasje heb ik de mogelijkheid om  ze uit de vorst te houden. In mei plant ik ze uit in mijn kas.

Jan Schoenmaker.